Ruta 8

Cabrils / Vilassar de Mar / Vilassar de Dalt / Premià de Dalt / Premià de Mar

1. La ruta dels rellotges de sol

ruta-8-ruta-dels-rellotges-de-sol
Ruta dels rellotges de sol

Carrer de Domènec Carles, 1, Cabrils
GPS: 41.52631, 2.36772

Ets al poble amb més rellotges de sol de tot l’Estat: 47! I tots són diferents. Sabràs llegir l’hora que és?

Troba’n 5 rellotges com a mínim. Quant de temps trigaràs? Tic-tac, tic-tac…

Saps què?
Saps què?

La muntanya de Montcabrer és molt estimada pels cabrilencs. A l’any 1565 ja hi havia una creu i té un munt de significats: protecció contra tempestes, pedregades i malediccions diabòliques. També és un punt de referència pels pescadors. Coneix les seves llegendes sobre bruixes i pastors!

Info
Info

Turó de Montcabrer

Al segle XVII ja hi ha documentada l’existència d’una creu al cim del turó de Montcabrer. El primer de maig de l’any 1707, una forta pluja va malmetre greument els conreus i els sembrats de tota aquesta zona. Com a signe de protecció contra les tempestes, les pedregades i les malediccions diabòliques, el 7 de juny del mateix any es va col·locar en aquest indret una creu de fusta que contenia les relíquies dels sants màrtirs de Vilassar de Dalt.

Vint anys després, un llamp va fer malbé la creu i es va substituir per una de ferro. Les relíquies foren tornades al seu lloc d’origen. La creu fou retirada durant la Guerra Civil i un cop acabada, el poble de Cabrils va plantar-ne una de nova, que va ser substituïda per l’actual a mitjans dels anys vuitanta.

Segons notícies extretes d’una carta escrita l’any 1907 pel doctor Pau Pou i Almera, rector de Cabrera de Mar, l’actual creu es va plantar cap al 1872. Va ser la reparació que la justícia exigí a uns mal aconsellats que, per divertiment, arrencaren la que hi havia. Uns vàndals de Vilassar de Mar, sense considerar la mala acció que anaven a fer, pujaren el dia dels difunts i tiraren la creu a terra i la destrossaren. Atrapats pel guardià de Cabrera de Mar, foren castigats pels ajuntaments de Cabrera i de Vilassar de Mar a pagar una nova creu i portar-la al lloc de l’altra.

laiaiadelmaresme-turo-de-moncaber
Turó de Montcabrer

2. Can Bassa

ruta-8-can-bassa
Can Bassa

Carrer de Sant Pau, 3-4, Vilassar de Mar
GPS: 41.50206, 2.39224

Casa modernista obra de l’arquitecte vilassarenc Eduard Ferrés i Puig, per encàrrec de Pere Sitges Bassa, indià que va fer fortuna a Amèrica.

Icona Enigma
Enigma

A la façana hi ha representats un català i un americà. Com saps qui és qui?

3. Casa museu Carme Rovira

ruta-8-casa-museu-carme-rovira
Casa museu Carme Rovira

Passatge de Carme Rovira, 30, Vilassar de Mar
GPS: 41.50397, 2.39581

Has somniat mai de pintar les parets d’una casa amb dibuixos teus?

Doncs això és el que va fer Carme Rovira, pintora d’art naïf. Fixa’t quins colors! Està ple d’animals, ocells, arbres, plantes, flors, el mar… Busca el que més t’agradi!

Surt al pati i troba la pista d’una ciutat on va viure, treballar i pintar Carme Rovira.

Saps què?
Saps què?

L’art naïf és un corrent artístic caracteritzat per la ingenuïtat i l’espontaneïtat.

4. Els forns romans de la Fornaca

ruta-8-els-forns-romans-de-la-fornaca
Els forns romans de la Fornaca

Carrer d’Eduard Calvet i Pintó, s/n, Vilassar de Dalt
GPS: 41.5159, 2.36775

Aquí els romans feien peces de ceràmica per a la construcció i dòlies, uns grans contenidors per emmagatzemar vi i oli.

Els forns no són l’únic vestigi d’època romana que hi ha al municipi. Sabries trobar-ne algun altre?

5. Biblioteca de Can Manyer

ruta-8-biblioteca-de-can-manyer
Biblioteca de Can Manyer

Plaça Miquel Martí i Pol, 6, Vilassar de Dalt
GPS: 41.5184, 2.35907

Endevina per què m’agrada venir a llegir aquí.

Aquest edifici era la nau d’una fàbrica tèxtil. Fixa’t en les columnes de ferro i en el terra: un immens i preciós trencaclosques fet de rajoles modernistes de models molt diferents!

Icona Ximpleria
Ximpleria

Inspirant-te en aquest terra, dibuixa el que posaries a la teva habitació.

Saps què?
Saps què?

Quan es van adonar que hi havia rajoles relacionades i les van ordenar, va aparèixer la imatge d’una dona amb l’escut de Barcelona.

Info
Info

Biblioteca Can Manyer

La biblioteca ocupa la nau més moderna i rehabilitada de tot el conjunt industrial de Can Manyer. És un dels últims exemples del passat industrial tèxtil de Vilassar de Dalt. La seva arquitectura és característica d’un recinte industrial de finals del segle XIX, amb grans espais suportats per columnes de ferro i amb rajoles hidràuliques.

Com es fa una rajola hidràulica?

Una rajola hidràulica es fa dins un motlle quadrat amb cel·les separades per a cada color. Es vessa el pigment i al damunt s’hi posa ciment. Quan l’aigua s’evapora (d’aquí el nom d’hidràulica), ja la tenim.

La Barcelona de Vilassar de Dalt

El terra de la Biblioteca de Can Manyer és un immens trencaclosques fet de rajoles modernistes. Resulta que per tal de reforçar el terra de la primera planta, a principis del segle XX es van utilitzar rajoles hidràuliques de rebuig o excedents.

En restaurar el terra es van adonar que hi havia rajoles que tenien entre elles una relació. Van fer fotografies i les van ordenar, de manera que va aparèixer la imatge d’una dona amb l’escut de Barcelona.

No se sap qui va fer aquesta al·legoria ni de quin taller van sortir aquestes rajoles o qui devia ser el possible client d’aquest treball artesanal.

laiaiadelmaresme-biblioteca-can-manyer
Biblioteca Can Manyer

6. La Cadira del Bisbe

ruta-8-la-cadira-del-bisbe
La Cadira del Bisbe

Premià de Dalt
GPS: 41.50919, 2.33808

Els laietans, una tribu dels ibers, van ser dels primers habitants del Maresme. Feien els poblats en turons i aquest n’és un exemple, amb muralla i torre defensiva i tot!

Info
Info

La Cadira del Bisbe

Es tracta d’un assentament iber establert a la falda del Turó de la Cadira del Bisbe (300 m), a la Serralada de Marina, que fou fundat per la tribu dels laietans cap a finals del segle V aC. Degué tenir el seu moment de màxima puixança entre els segles V i III aC i la seva desaparició es data cap a l’any 200 aC amb l’arribada dels romans.

El nucli de l’assentament estava distribuït en terrasses per salvar el desnivell. El poblat estava emmurallat i tenia una torre defensiva.

laiaiadelmaresme-cadira-del-bisbe
La Cadira del Bisbe
Icona Ximpleria
Ximpleria

Imagina’t que ets un laietà i escriu el teu nom en alfabet iber.

Info
Info

Alfabet iber

laiaiadelmaresme-alfabet-iber

Saps què?
Saps què?

Al municipi s’hi va trobar el famós Plat d’Ulisses i al setembre ho celebrem durant tot un cap de setmana amb activitats culturals i gastronòmiques.

Info
Info

El plat d’Ulisses

El Plat d’Ulisses data del segle IV–V dC i va ser trobat mitjançant les intervencions arqueològiques realitzades al jaciment de Can Verboom, l’any 1999, concretament en un pou.

El plat és una peça cabdal del patrimoni del municipi que il·lustra dos passatges de “L’Odissea” d’Homer: d’una banda, Ulisses lligat al seu vaixell i temptat per les sirenes, i de l’altra, Ulisses al temple de Circe.
El mes de setembre es fa el Cap de Setmana del Plat D’Ulisses amb activitats culturals i gastronòmiques.

laiaiadelmaresme-plat-d-ulisses
Plat d'Ulisses

7. Museu de l'estampació

ruta-8-museu-de-l-estampacio
Museu de l'estampació

Carrer de Joan XXIII, 2-8, Premià de Mar
GPS: 41.48845, 2.35293

Vine a fer les activitats que hi ha per a tu! Sigues dissenyador o dissenyadora per un dia, coneix què és un estampat i les tècniques per fer-lo.

Icona Ximpleria
Ximpleria

Busca el personatge de “La Fabricanta” al full de Passatemps i pinta-li el vestit amb els colors i estampats que més t’agradin.

Saps què?
Saps què?

El Museu de l’Estampació és l’únic museu d’Espanya especialitzat en l’estampació tèxtil.

8. Museu romà

ruta-8-museu-roma
Museu Romà

Carrer d’Enric Granados, 115, Premià de Mar
GPS: 41.49603, 2.3619

Al barri de Can Ferrerons hi ha les restes arqueològiques d’una vil·la romana amb l’únic edifici de planta octogonal que es coneix a Catalunya.

Saps què?
Saps què?

La Festa Major de Premià de Mar és com viure una pel·lícula! Els seus protagonistes són: el pirata Omar i la seva tripulació (que envaeixen el poble), el premianenc Martí i la seva promesa, l’Esther. Vine i ajuda’ns a combatre’ls.

Icona Enigma
Enigma

Com es defensen dels pirates els premianencs?

Info
Info

El pirata Omar

Cada any, per la Festa Major, Premià de Mar es veu envaït pel pirata Omar i tota la seva tripulació. Els fets són els següents:

Esperant l’arribada dels pirates, els premianencs, amb en Martí al capdavant, van en cercavila fins a la platja per començar la festa: un gran espectacle amb elements del mar, danses i el so dels trabucaires mentre esperen amb impaciència. Un mar de foc il·lumina la costa del Maresme i ens alerta de l’entrada dels vaixells i, per tant, de la preparació de les armes dels premianencs.

Els pirates arriben, desembarquen i fan presoners, que en cercavila marxen cap a la plaça de l’Ajuntament encapçalats pel gegant Omar i una colla de timbalers i grallers.

Els premianencs i trabucaires intenten oferir resistència ruixant-los amb aigua. El gegant Omar, cap dels invasors, ha vist entre els presoners l’Ester, una dona que el mirava i somreia amb una cara entre tímida i agosarada. La noia ha robat el cor a l’Omar. El pirata li promet l’oro i el moro, fins i tot li promet abandonar la pirateria, però l’Ester s’hi resisteix.

Enrabiat i acusat per la defensa premianenca, l’Omar decideix anar a cremar l’Ajuntament. Els pirates, amb gran esforç, aconsegueixen reduir el darrer focus de la defensa local i llegeixen les normes que regiran la ciutat durant els dies de Festa Major.

Així doncs, són tres els protagonistes d’aquesta història romàntica, una autèntica pel·lícula d’acció que ajuda a suavitzar una altra de ben dramàtica: l’Omar, pirata assaltant de la vila de Premià de Mar, s’enamora de l’Ester, la promesa d’en Martí. Premianencs de la vila i defensors de la població enfront la tripulació dirigida pel pirata Omar.

laiaiadelmaresme-cadira-del-bisbe
La Cadira del Bisbe