Ruta 5

CALDES D’ESTRAC / SANT VICENÇ DE MONTALT / SANT ANDREU DE LLAVANERES

1. Fundació Palau

ruta-5-fundacio-palau
Fundació Palau

Carrer de La Riera, 54, Caldes d’Estrac
GPS: 41.57114, 2.5276

Aquí hi trobaràs una gran col·lecció d’obres de Picasso, d’altres autors contemporanis i també una mostra de pintura i escultura catalana d’inicis del segle XX.

Tot gràcies a Josep Palau i Fabre, escriptor i especialista en la vida i l’obra de Pablo Picasso (n’era amic personal), doncs el que hi ha al museu és la seva col·lecció d’art.

Consulta el munt d’activitats familiars que pots gaudir!

Icona Ximpleria
Ximpleria

Dibuixa la teva família a l’estil picassià.

2. Les aigües termals

ruta-5-aigues-termals
Les aigües termals

Carrer de La Riera, 29, Caldes d’Estrac
GPS: 41.57238, 2.52783

Has vist mai una font natural d’aigua calenta?

És aigua que ha passat per roques calentes de la profunditat de la terra i a Caldes en tenim una.

Aquesta font d’aigües calentes mineromedicinals ha estat sempre el principal atractiu de la vila: romans (que l’anomenaven Aquae Calidae), àrabs i gent de totes les èpoques i cultures han vingut a “prendre les aigües” per millorar la seva salut, que vol dir beure’n i banyar-s’hi. I tu què, t’animes?

Icona Enigma
Enigma

Visita la font d’aigua termal. A quina temperatura surt l’aigua?

Saps què?
Saps què?

Els gegants de Caldes, el Busquets i la Fàtima, surten d’una llegenda que té a veure amb les aigües calentes.

Info
Info

Les aigües termals

La història del termalisme a Caldes d’Estrac va directament lligada a la història del municipi i és remunta al 1219 quan, al voltant del brollador de l´aigua termal, es va fer un petit convent hospital per gaudir de les propietats curatives de l´aigua.

Des dels temps dels romans —que anomenaven el lloc Aquae Calidae— i, posteriorment, dels àrabs, les aigües de Caldes han atret gent de totes les èpoques i cultures per les seves característiques especialment indicades per a la salut. De les èpoques anteriors, per ara, no s´han trobat proves que certifiquin des de quan existeix la font termal, però és lícit pensar que era coneguda.

El punt de referència històric més proper a la vila termal que avui coneixem data de l’any 1820, en què remodelaren els Banys Públics i Caldes d’Estrac es convertí en un establiment modern, de gran prestigi.
La inauguració del ferrocarril, l’any 1848, entre Barcelona i Mataró, i que arribà fins a Arenys de Mar nou anys més tard, va donar un notable impuls: segons el Fons Històric Local, 72.026 viatgers varen utilitzar la nova línia l’any 1857. Dues dècades després, Caldes d’Estrac s’havia convertit en un dels centres d’estiueig més importants del país.

laiaiadelmaresme-aigues-termals
Les aigües termals
Info
Info

Llegenda d’en Busquets i la Fàtima

En Busquets i la Fàtima, gegants de Caldes, representen els personatges d’una antiga llegenda lligada a les aigües termals.

Leonor era una noia del poble de gran bellesa que va ser captivada pels moros i lliurada al príncep Zeirí, com a regal. Passat el temps, a Leonor se li encomanà la protecció de la princesa Fàtima, que patia la lepra, una malaltia que va desfent la pell i els ossos.

Els savis i metges no podien curar-la i la princesa empitjorava. Llavors, la donzella Leonor va recomanar d’anar als banys termals de la seva llunyana vila de Caldes. Van anar-hi i es van establir en una torre dels afores de la població, coneguda després com la “Torre dels Encantats” degut a les misterioses expedicions als banys termals que diàriament els calia fer d’amagat.

El tractament va ser un èxit i, amb poc temps, la princesa es va curar i, agraïda, va concedir la llibertat a Leonor. Contenta i plena de vida,la princesa s’enamorà d’en Busquets, un distingit ciutadà de Caldes, amb qui pocs anys després, tingué catalanets.

laiaiadelmaresme-busquets-i-fatima
La Fàtima i en Busquets

3. Parc dels Germans Gabrielistes

ruta-5-parc-dels-germans-gabrielistes
Parc dels germans Gabrielistres

Parc dels Germans Gabrielistes, Sant Vicenç de Montalt
GPS: 41.5680, 2.51446

És un jardí enorme amb arbres centenaris, molts de l’Àfrica, Àsia i Austràlia, portats pels frares dels convents gabrielistes d’aquells continents.

Puja dalt del turó! És un mirador natural amb un llac i la torre de guaita del baró de Can Valls (segle XVIII). Apropa’t al seu mur i mira cap amunt, a la corona que sobresurt. Veus uns forats? Són els matacans.

Saps què?
Saps què?

Els matacans són elements de defensa: pels seus forats llençaven pedres a l’enemic i també materials ardents o altres tipus de projectils.

4. Església de Sant Vicenç

ruta-5-esglesia-de-sant-vicenc
Esglèsia de Sant Vicenç

Plaça de l’Església, 2, Sant Vicenç de Montalt
GPS: 41.5680, 2.51446

Construïda a finals del segle XVI, té fortificacions i elements de defensa a la façana principal, els veus?

Fixa’t bé en les parets i troba el “tresor” incrustat.

És el lloc d’on van treure una bomba de la Guerra Civil que no va arribar a esclatar. L’has trobat? Doncs fes-li una foto.

Saps què?
Saps què?

Els santvicentins també se’ls coneix com xurravins. I és degut a un ocellet petit i nerviós d’aquestes terres de vinyes! Quin honor!

5. Rocs de Sant Magí

ruta-5-rocs-de-sant-magi
Rocs de Sant Magí

Avinguda Supermaresme s/n, Sant Andreu de Llavaneres
GPS: 41.59176, 2.49302

Aquestes pedres són més antigues que jo!

Són enormes roques de granit que, recolzades unes sobre les altres, formen un conjunt de coves i passadissos, que els humans del Neolític (4000 aC) van aprofitar per fer-hi cabanes. Encara es poden veure restes de paret de pedra seca.

Com es divertien els nens prehistòrics en aquest laberint natural!

Icona Enigma
Enigma

A Llavaneres i pobles veïns es conrea la perla verda del Maresme. Saps què és?

Info
Info

Rocs de Sant Magí

Les primeres excavacions les va fer, l’any 1966, un grup d’estudiosos del Museu de Mataró. L’any 1986 s’emprengué una campanya d’excavacions i es van trobar fragments de ceràmica sense decorar i de parets poc gruixudes, fragments de ceràmica decorada amb la impressió de cordons en relleu i també un fragment de resquill de sílex en un nivell inferior.

Una de les característiques d’aquest jaciment és l’existència de fragments de paret, entre els grans blocs de pedra granítica, que formen una mena de muralla. Aquest fet no és gaire habitual en jaciments d’aquest període.

laiaiadelmaresme-rocs-de-sant-magi
Rocs de Sant Magí

6. Museu arxiu de Llavaneres

ruta-5-museu-arxiu-de-llavaneres
Museu arxiu de Llavaneres

Carretera de Sant Vicenç de Montalt, 14, Sant Andreu de Llavaneres
GPS: 41.5719, 2.48716

És ben curiós perquè té col·leccions molt diferents. Pots veure estris antics del camp i de la llar; ràdios, càmeres fotogràfiques i projectors des de finals del segle XIX; i, naturalment, molts quadres i escultures.

La casa és preciosa per fora i per dins: una masia del segle XVIII que Josep de Caralt i Argila va transformar en casa senyorial.

Et dono la recepta del nostre apreciat tresor culinari: la coca de Llavaneres. T’atreveixes a fer-la a casa?

Info
Info

Coca de Llavaneres

La Coca de Llavaneres està certificada amb una marca de garantia de qualitat. Són les postres per excel·lència de la gastronomia local de Llavaneres.

Es tracta d’una pasta de full farcida amb crema i massapà (fet amb ametlles del país) i coberta amb pinyons (també del país) i sucre. Generalment té forma rectangular i no és excessivament gruixuda (no sol passar d’uns 2 cm de gruix).

Aquesta coca estarà elaborada exclusivament en obradors de pastisseries artesanes que es troben ubicats dins el terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres.

Recepta (Fundació Alícia)

Ingredients

 • 2 plaques de pasta de full
 • 3 clares d’ou
 • 20 gr d’ametlla molta
 • 500 gr de crema pastissera
 • Pinyons
 • Sucre per expandir

Elaboració

 1. Estén una placa de pasta de full amb el corró i l’aplanes ben fina.
 2. Posa la placa en una safata de forn sobre paper per fornejar.
 3. Punxa la pasta de full amb una forquilla per tota la superfície.
 4. Posa una bona capa de crema pastissera per sobre i l’aplanes bé procurant que no arribi als voltants.
 5. Aplana l’altra placa i posa-la pel damunt de la crema pastissera.
 6. Amb un ganivet talla els costats sobrants perquè quedi ben recte.
 7. Punxa pel damunt.
 8. Munta les clares d’ou a punt de neu, afegeix un polsim de sal abans de muntar-les per facilitar el procés.
 9. Amb una espàtula distribueix les clares muntades i ho aplanes.
 10. A continuació, posa l’ametlla molta per sobre, distribuint-la bé, afegeix els pinyons i escampa força sucre pel damunt.
 11. Amb un ganivet tanca les cantonades de la coca perquè no surti la crema pastissera.
 12. Escalfa el forn a 200 ºC i ho deixes coure durant 30 min. aproximadament, ja que dependrà de la potència de cada forn.
laiaiadelmaresme-coca-de-llavaneres
La coca de Llavaneres