Les meves amigues puntaires em fan unes punyetes de punta precioses, oi? Ei, no siguis gamarús, que “anar a fer punyetes” és una altra cosa!
La punta és com una malla de fils que fa dibuixos molt macos. Servien per guarnir les vores de vestits, mànigues, colls, cortines, mocadors… Si vols saber-ne més, visita el Museu Marès de la Punta a Arenys de Mar.
L’escultura “L’Àngel de la Puntaire” és un homenatge a aquesta antiga tradició de fer puntes al coixí.
Vine el 24 de juny i fes doblet:
Quan una puntaire treballa et regala un tresor sonor molt característic. Saps què el fa?
El nom de les cireres ve dels germans Roca: a finals del XIX, treballant de miners als Pirineus van tastar unes cireres que els van agradar tant que se les van endur cap al seu poble, Arenys de Munt.
Des de llavors, cada juny la iaia i jo ens fem un tip de menjar-ne!
Si t’encanten els animals com a mi no et perdis aquesta col·lecció d’ocells i mamífers propis dels nostres paisatges mediterranis.
També hi ha més de 150 nius i 1.500 ous de diferents espècies.
Descobreix un dels meus ocells preferits a la pàgina dels Passatemps. Saps com es diu?
Aquí em sento com una reina!
A l’època romana era una vil·la (domus). Molt després, la masia es va fortificar per combatre els atacs dels pirates amb torres ben altes.
A finals del XIX, el propietari Ramon de Montaner i Vila va encarregar al seu nebot, l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, la seva restauració i ampliació. Els millors artistes de l’època van introduir vitralls, marbre, fustes tallades, ceràmiques, ferro forjat i escultures i hi van donar un aspecte tal que es va guanyar aquest renom: Castell de Santa Florentina.
Hi van rodar una famosa sèrie i van convertir el castell en la fortalesa de la família Tarly. Saps de quina sèrie parlem?
L’inici com a Domus de Canet apareix documentat ja el segle XI i és que el castell de Santa Florentina està construït sobre una antiga vila de l’època romana (domus), que va ser un nucli urbà i zona de producció vinícola.
En el segle XI l’edifici es va convertir en una masia fortificada per combatre les incursions pirates de l’època i avui encara és present en el conjunt arquitectònic del castell.
Al segle XVI s’incorpora el llinatge de Montaner, descendència que es manté fins a l’actualitat.
A finals del XIX, Ramon de Montaner i Vila, propietari de la Domus i important empresari del món editorial barcelonès (editorial Montaner i Simon, avui seu de la Fundació Antoni Tàpies), va encarregar al seu nebot, l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, la restauració de la Domus i la seva ampliació. Aquest va dissenyar un a un els 3.000 m2 habitables de Santa Florentina i amb el seu equip dels millors artistes de l’època va introduir vitralls acolorits amb símbols religiosos, grans peces de marbre amb artesanats pels terres, fustes tallades en els sostres, vidrieres, ceràmiques, ferro forjat, escultures que harmonitzen un equilibrat espai ple de color, llum, formes i volums.
El projecte final es defineix com una residència-palau amb tocs medievalitzants i romàntics de castell, en harmonia amb una estètica i creatiu llenguatge modernista. Aquesta reforma inspirada en elements medievals, modernistes i neogòtics li va donar el seu renom de castell de Santa Florentina.
És una casa d’estil modernista que comprèn la masia Rocosa (segle XVII), on l´arquitecte Lluís Domènech i Montaner i la seva dona, Maria Roura, passaven llargues temporades, i la casa Domènech, que van construir el 1919 quan la masia els va quedar petita, ja que van tenir vuit fills.
Fixa’t que les dues bandes de l´edifici són diferents!
En el museu podreu veure les maquetes dels edificis més importants que va projectar: el Palau de la Música Catalana, l’Hospital de Sant Pau…
Fes-te una “selfie” amb el Sr. Domènech, que et donarà la benvinguda dins de la Casa Museu.
Canet de Mar és coneguda com el bressol del modernisme.
El Modernisme és un moviment cultural que es produeix a Europa a finals del segle XIX i principis del XX. Malgrat que aquest moviment cultural de recerca de noves formes i expressions afecta totes les manifestacions de l’art i el pensament, és en l’arquitectura i les arts plàstiques on es mostra amb ple sentit.
A Catalunya el Modernisme té unes dimensions i una personalitat especial que fa que puguem trobar manifestacions per tot arreu de la geografia catalana i en edificacions de molts diversos tipus: fàbriques, cooperatives agrícoles, ateneus, mercats i habitatges.
El moment històric és idoni per al creixement econòmic i la reafirmació nacional. L’agricultura s’orienta cap a l’exportació (vi, fruits secs); la indústria en general, i la tèxtil en particular, viu un moment expansionista; també el comerç i les finances en general gaudeixen d’excel·lent salut a les grans ciutats del país, en especial Barcelona, on se’ls ha quedat petit el cinturó medieval de les muralles i han iniciat la seva expansió urbanística amb els plans d’Eixample.
Aquesta situació a Catalunya contrasta amb un moment especialment pessimista a Espanya, on la pèrdua de les darreres colònies americanes posa en crisi el concepte de l’Estat espanyol i manifesta de forma meridiana l’anquilosament de les estructures de l’estat i la manca de modernitat en l’economia i la societat espanyoles.
L’arquitectura modernista a Catalunya significa, per una banda, la modernització de les tècniques de construcció (ús del ferro en les estructures, utilització dels elements prefabricats), al mateix temps que conserva elements tradicionals (construccions amb totxo vist) i enllaça amb l’estil gòtic amb què guarda un cert paral·lelisme. És una arquitectura decorativa, integradora en l’edifici de totes les arts plàstiques. Els arquitectes són sovint decoradors també d’interiors i dissenyen tots els detalls: el mobiliari, la marqueteria, les vidrieres, els mosaics, la forja, etc. Hi ha una reivindicació de les artesanies en un moment de domini industrial.
Com a trets generals de reconeixement de l’estil modernista podem definir: el predomini de la corba sobre la recta, l’asimetria, el dinamisme de les formes, el detallisme de la decoració en la recerca d’una estètica per se, l’ús freqüent de motius vegetals i naturals i les figures de dona.
Aquí tens un altre preciós edifici de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que ara és una biblioteca. Entra-hi!
Altres coses que hi pots veure: vitralls (vidres de colors units per tires de metall) i dos dracs de ferro que custodien la senyera.
Afanya’t a trobar el nom d’aquest edifici. Una pista: està escrit a la façana!
Els vitralls també es mengen! Tranquils… És el nom d’uns dolços que fan a les pastisseries del municipi. Picoteja’ls, són deliciosos!
Un indià molt conegut és Josep Xifré i Casas, que s’embarcà cap a Cuba, on es va dedicar als curtits i a l’explotació agrícola. Però, saps què és un indià?
Quan va tornar va fer construir l’edifici Xifré i el va donar perquè el poble tingués un hospital (ara conté serveis municipals).
El nom del cementiri d’Arenys ve pel llibre de poemes “Cementiri de Sinera” de Salvador Espriu, població inventada que surt a moltes obres seves, en homenatge al poble on estiuejava. Ja ho veuràs: escriu Sinera al revés!
Per parlar dels indians catalans cal mirar una mica enrere i fer història.
El descobriment d’Amèrica obrí a Europa, i sobretot a Espanya, un nou horitzó de conquesta, d’aventura i d’enriquiment durant el segle XVI. A Amèrica es produïa cotó, sucre, cafè, blat de moro, patata, tabac, cacau, vainilla, diverses classes de fusta, plantes per tenyir la roba… i des d’Europa s’hi enviaven productes manufacturats, sabates, tèxtil…
En un inici només hi havia dos ports espanyols autoritzats per comerciar amb Amèrica: el de Sevilla i de Cadis, per això en aquest últim municipi es va aplegar una important colònia catalana que va iniciar el comerç amb ultramar. Més tard fou possible el lliure comerç amb Amèrica i 13 ports espanyols van ser autoritzats a comerciar amb els 20 ports americans. De la costa catalana salparen molts vaixells dels ports de Barcelona i Sant Carles de la Ràpita, Palma i Alacant; més tard s’afegiren els de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Mataró, Arenys de Mar, Tossa, Palafrugell, Sant Antoni de Calonge i Sant Feliu de Guíxols. Arribaven sobretot a Cuba, Mèxic, l’Argentina i Veneçuela.
L’assentament dels catalans a Amèrica es va anar multiplicant, sobretot a partir de finals del segle XVIII. Era emigració preferentment de gent de la costa, però també hi anaren persones de les comarques de l’interior i va generar la figura de l’”indiano” o “americano”: propietari de grans cafetars, terres de conreu, ramats i, fins i tot, establiments comercials, que feien grans fortunes i tornaven a Catalunya havent assolit un ascens econòmic i social. Per recordar l’ambient colonial on havien viscut i que els havia estat propici, edifiquen cases d’estil colonial: torres amb galeries porxades i voltades de jardins plens de vegetació tropical. Però també se senten generosos amb el seu país i les seves poblacions de naixença i basteixen escoles i hospitals o col·laboren en indústries i institucions diverses.
Vols saber què són els minerals? Per a què serveixen? D’on surten? Doncs ets al lloc adient: un dels museus més importants de Catalunya, que va néixer quan Joaquim Mollfulleda i Borrell va donar la seva col·lecció de minerals a l’Ajuntament.
Al museu trobaràs un mineral que s’utilitza per fabricar la bateria del nostre mòbil. Com es diu?
Alguns minerals són fluorescents i donen uns colors preciosos. Vine a comprovar-ho a la sala fosca de llum ultraviolada!
L’any 1988, Joaquim Mollfulleda i Borrell va fer donació a l’Ajuntament d’Arenys de Mar de la seva col·lecció de minerals i es va obrir una nova secció del Museu d’Arenys de Mar sota el nom de Museu Mollfulleda de Mineralogia. Fins a la seva mort el maig de 2006, Joaquim Mollfulleda es va dedicar a ampliar la col·lecció de minerals del Museu a través de les donacions de molts aficionats a la mineralogia i diverses adquisicions.
Durant la visita podreu contemplar un dels museus monogràfics de caràcter científic més importants de Catalunya.
El port d’Arenys és l’exemple evident de la tradició marinera de la vila. La pesca i tota la indústria que es crea a l’entorn del port són motor el econòmic de la població.
Si pots, visita’l qualsevol tarda de dilluns a divendres
i veuràs com entren les barques, seguides per moltes gavines. Que què hi fan? Elles també “pesquen”: el peix rebutjat que els mariners van llençant al mar.
Entre setmana, si vas a la llotja cap a les 16 h, veuràs com es fa la subhasta del peix que anirà a les peixateries.