Ruta 10

Tiana / Montgat

Tiana

El tramvia

Tiana ja tenia la seva carretera des de l’any 1907 i el 1913 arribà l’electricitat, cosa que va permetre col·locar enllumenat elèctric i substituir els vells fanals de petroli que des de l’any 1882 il·luminaven tènuement els carrers de Tiana.

Amb la carretera i l’electricitat a Tiana, l’alcalde Joan Garí va poder tirar endavant un ambiciós projecte: un tramvia que enllacés Tiana amb l’estació de Montgat. El tramvia va ser inaugurat el 1916 i Joan Garí va ser nomenat fill predilecte de Tiana.

El tramvia permetia desplaçar-se als obrers que anaven a treballar a les fàbriques de Montgat i Badalona. Els veïns de Tiana van veure millorades les seves comunicacions i revaloritzades les seves propietats quan Tiana va reformar el seu enllaç amb Montgat i Barcelona.

L’aparició del tramvia va suposar la desaparició immediata de la tartana lo Peral, carruatge tirat per cavalls que durant molts anys havia realitzat la mateixa funció.

Després de quasi quaranta anys de servei va desaparèixer definitivament el tramvia, i va quedar en el record de tots els tianencs com un símbol important de la vila.