Des d’aquí veig perfectament la Via Làctia!
No saps què és la Via Làctia? Doncs ja tardes a visitar aquest observatori, que té un telescopi de… 43 cm de diàmetre!
L’observatori és en una zona que, lluny d’altres punts de llum, gaudeix d’un cel fosc ideal per l’observació d’estels, planetes…
Vols mirar per un telescopi? Consulta al web les activitats infantils.
Quin gran invent el tramvia! Perquè anar amb tartana (carruatge tirat per cavalls) era una mica pesat i lent…
El 1916, després de fer la carretera i que arribés l’electricitat al poble, es va poder posar en marxa el tramvia. Enllaçava Tiana amb l’estació de tren de Montgat, facilitant el desplaçament dels obrers cap a les fàbriques de Montgat i Badalona.
Saps quants anys va estar en funcionament?
Tiana no és l’únic municipi que té un record del tramvia. També n’hi ha a Argentona i a Mataró.
Tiana ja tenia la seva carretera des de l’any 1907 i el 1913 arribà l’electricitat, cosa que va permetre col·locar enllumenat elèctric i substituir els vells fanals de petroli que des de l’any 1882 il·luminaven tènuement els carrers de Tiana.
Amb la carretera i l’electricitat a Tiana, l’alcalde Joan Garí va poder tirar endavant un ambiciós projecte: un tramvia que enllacés Tiana amb l’estació de Montgat. El tramvia va ser inaugurat el 1916 i Joan Garí va ser nomenat fill predilecte de Tiana.
El tramvia permetia desplaçar-se als obrers que anaven a treballar a les fàbriques de Montgat i Badalona. Els veïns de Tiana van veure millorades les seves comunicacions i revaloritzades les seves propietats quan Tiana va reformar el seu enllaç amb Montgat i Barcelona.
L’aparició del tramvia va suposar la desaparició immediata de la tartana lo Peral, carruatge tirat per cavalls que durant molts anys havia realitzat la mateixa funció.
Després de quasi quaranta anys de servei va desaparèixer definitivament el tramvia, i va quedar en el record de tots els tianencs com un símbol important de la vila.
Vols saber la història del primer tren que va circular a la península Ibèrica, l’any 1848? Acosta’t al túnel, que te l’explico:
En Miquel Biada i Bunyol era un mataroní que va emigrar a Veneçuela i Cuba on va viure la inauguració de la línia de ferrocarril. Aquest fet el va motivar a fer el mateix de Barcelona a Mataró. Per aquest motiu es va foradar el turó de Montgat i aquest va esdevenir el primer túnel de tren de la història!
La subhasta de peix de Montgat és de les úniques subhastes tradicionals cantades que queden a Catalunya. Vine a la llotja del peix de Montgat de dilluns a divendres, a les 13 h, i viu una experiència única: comprar peix fresc directament als pescadors!