Castells i torres de guaita: de ruta per les fortificacions del Maresme

Castells i torres de guaita: de ruta per les fortificacions del Maresme

 

El Maresme està ple d’història, però avui em centraré en una part ben concreta: els castells i les torres de guaita de la comarca, unes fortificacions que van ser construïdes majoritàriament als segles XVI i XVII. Sabies que el Maresme es coneixia com la costa torrejada? Doncs sí, era per la gran quantitat de torres construïdes al llarg dels municipis, sobretot per fer de talaia de vigilància i defensar el territori dels atacs dels pirates i dels bandolers. Igual que a les pel·lícules!

Arreu de la comarca hi ha més de 50 fortificacions, estan totes recollides en aquest mapa. A mi em ve de gust fer una ruta per aquest patrimoni excepcional que tenim a la comarca. M’hi acompanyes? Som-hi!

El Castell de Santa Florentina, de Canet de Mar, és espectacular. Un castell medieval amb altes torres emmerletades, un gran pati tancat, salons senyorials i una capella amb cripta. Al pati també hi té una galeria gòtica. Hi vivien reis i reines, prínceps i princeses? M’agrada pensar que sí.

 

Tot i que està documentat des del segle XI, a principis del segle XX va ser reformat per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, nebot del propietari, i per l’editor Ramon de Montaner i Vila, comte de la vall de Canet. Així ens ha arribat fins als nostres dies. Per això, és un dels més ben conservats: està obert per visites guiades però també s’hi celebren esdeveniments com reunions i casaments, sessions de fotos i gravacions. Fins i tot va ser l’escenari d’algunes escenes de Joc de Trons!

Un altre castell digne de veure és el de Vilassar de Dalt, un conjunt escultòric flanquejat per quatre torres coronades amb merlets i una de circular al mig. Es creu que va ser construït per la mateixa època que el de Santa Florentina, entre els segles X-XII.

La seva importància ha fet que el declaressin Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i durant l’any s’estableixen períodes de visites per veure els diferents patis, el pont del fossar, la capella i el porxo. Tot i que està en obres, es preveu que aquest any ja es pugui tornar a obrir per fer esdeveniments.

Anem cap a les torres, símbols de defensa de la comarca. A Santa Susanna hi trobem la Torre de Can Ratés, que no només compta amb una torre de guaita, sinó que també era un refugi. Va ser construïda l’any 1584 per Bartomeu Poch, però rep el nom de la família Ratés perquè la va comprar l’any 1861.

La torre té planta circular i es comunicava amb l’habitatge al primer pis. Recentment s’ha restaurat i forma part dels equipaments municipals, on se celebren esdeveniments culturals i reunions. També ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

A Vilassar de Mar hi trobem la torre d’en Nadal, construïda l’any 1551 per la família Sala, pionera de l’elaboració del vidre bufat. Tot i que la van aixecar al costat de la seva masia, poc després la casa la va comprar un traginer mallorquí que es deia Nadal de cognom i que va convertir tant la masia com la torre en un hostal.

Actualment, només es pot visitar des de fora, des d’on es poden veure dues finestres gòtiques i els forats d’espitllera per la defensa. Es va restaurar l’any 1998.

La torre de Can Valls, situada al Parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt, és espectacular, ja que és un mirador natural. Està rodejat de flora autòctona, però també d’arbres centenaris que els germans van portar de les seves missions de l’Àfrica, Àsia i Austràlia.

 

Tot i que tampoc es pot accedir al seu interior, des de fora es poden veure les parts bàsiques de les torres de guaita. Ideal per una classe d’història en viu!

Per últim, anem cap a Calella, on un dels seus símbols són les Torretes. A diferència de les anteriors, aquestes eren de telegrafia òptica i servien perquè els municipis es poguessin comunicar entre ells quan encara no existia el telèfon. N’hi ha dues: una militar i una altra de civil. Les dues constaven de dues plantes comunicades per una escala de caragol. Es van construir dalt d’un turó i arribar-hi és tota una aventura.

Què, t’han entrat ganes d’anar d’excursió? Doncs som-hi! I si fas fotografies, no oblidis etiquetar-me a @laiaiamaresme i @costabcnmaresme amb les etiquetes #turismemaresme i #somdemaridemunt. T’hi espero!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.