Assaboreix el Maresme amb els millors productes recomanats per la iaia

Assaboreix el Maresme amb els millors productes recomanats per la iaia

Si et parlo de la gastronomia del Maresme, què és el primer que et ve al cap? Segur que penses en els productes més reconeguts, com el pèsol o la maduixa, dos aliments que tenen unes jornades gastronòmiques pròpies. Però, sabies que la comarca té molts altres productes deliciosos? Acompanya’m en aquest recorregut gastronòmic pel Maresme!

La maduixa és una de les fruites més saboroses que podràs tastar. Banyada en nata, acompanyada de suc de taronja o d’una copa de cava, convertida en batut, o com a mi més m’agrada: al natural. En podria menjar a totes hores! Es cultiva a molts municipis de la comarca i la pots comprar als mercats locals com a producte de km 0. No te’n penediràs!

Un altre dels cultius estrella és el pèsol, la perla verda de la comarca. Dona un toc especial a qualsevol plat, des dels més senzills als més elaborats. També se’n conreen a gran part de la geografia maresmenca, fet que el converteix en tot un símbol.

Saps quines són les meves postres preferides? La coca de Llavaneres! Com bé diu el seu nom, és exclusiva de Sant Andreu de Llavaneres. En saben un munt d’elaborar-la! És una pasta de full farcida amb crema i coberta amb pinyons i sucre. No pots deixar de tastar-la, és un plaer pels sentits! Fins i tot està certificada amb una marca de garantia de qualitat.

Anem cap als camps d’Arenys de Munt per agafar un cistellet de cirera d’en Roca. Boníssima! El seu gust compagina la dolçor i l’acidesa i es reconeix per presentar un to groc pàl·lid i per la seva forma de cor rodó. El seu punt àlgid és a l’estiu, des de finals de juny fins a finals de juliol.

I d’Arenys de Munt baixem a Arenys de Mar per degustar el seu calamar. Què millor que menjar-lo acabat de pescar? Tot un luxe! Fins i tot compta amb unes jornades gastronòmiques anomenades “Calamarenys”, on els restaurants de la vila preparen receptes originals i úniques amb el calamar de potera com a ingredient principal.

Un dels llegums més nostrats són els fesols del Maresme, de gust suau, fi i persistent. Sabies que tenen Denominació d’Origen Protegida (DOP)? Els identificaràs fàcilment gràcies a la seva forma de ronyó aplanada, ben característica. Són rics en hidrats de carboni i fibra, també són una important font de proteïna si es combina amb cereals. També s’anomena mongeta del ganxet, no et confonguis!

I no podem oblidar-nos d’una altra joia gastronòmica del Maresme, el tomàquet pometa, de color vermell intens quan és madur i ideal per a les amanides per no tenir ni un punt d’acidesa. És una varietat autòctona de la comarca i se’n pot trobar a diversos municipis.

Arribats a aquest punt, et confessaré un secret: em torna boja el formatge. I al Maresme en tenim d’artesans que són per llepar-se els dits! En fan a Sant Iscle de Vallalta, a Arenys de Munt i a Vilassar de Dalt i de Mar. Grans especialistes cadascun en un tipus concret de formatge. Si el tastes, no podràs parar!

El Maresme és molt ric en aliments. Tot i no ser tan característics, els dolços del Maresme t’encantaran: a Canet fan uns vitralls modernistes que són un símbol de la ciutat, art endolcit en homenatge a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner! Per Nadal, no et pots perdre els torrons o les neules. També tenim grans melmelades i patés i saborosos productes càrnics. Per acompanyar qualsevol plat, no podem oblidar el millor pa artesà.

I he deixat fins al final el meravellós vi Denominació d’Origen (DO) Alella, que es conrea a les vinyes d’Alella i Tiana. Destaca per la qualitat dels vins blancs, amb les varietats de pansa blanca, garnatxa blanca i sauvignon blanc com a principals protagonistes. Però també hi podem trobar vins rosats elaborats amb garnatxa, merlot i pansa rosada, així com negres afruitats i suaus elaborats amb cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. Per si no t’agrada el vi, pots optar pels licors o les cerveses artesanes. Vols fer alguna visita a un celler? Consulta tota l’oferta de la Terra de la Pansa Blanca.  que promociona el Consorci d’enoturisme de la DO Alella.

Molts dels productors i elaboradors de tots aquests productes alimentaris formen part de la Xarxa de Productes de la Terra que coordina el Consell Comarcal del Maresme. Es tracta d’una agrupació d’ens locals impulsada per la Diputació de Barcelona que treballa per enfortir el teixit empresarial, per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles. Et puc ben assegurar que tenim petits grans negocis!

Després de tot aquest recorregut, se m’ha obert la gana! Vaig al mercat a comprar els millors productes de la comarca i després em convertiré en xef per preparar-los. Bon profit!

I si vols saber-ne més… pots visitar el web de saborsmaresme.cat